Volt egyszer egy 2002.

 2012.12.18. 18:26

1992. után 2002. zenei felhozatala kerül régi korokat idéző, kockás abrosszal leterített blogunk asztalára. Nincs más hátra, mint a kandalló pattogó tüzébe beleszórni egy kis csillogó hop-port, majd a smaragdzöld lángba lépve kimondani: 2002. (Elvileg ez csak olyan tűzhelyeknél működik, amelyek rá vannak kötve a Hop Rendszerfelügyelet által üzemeltetett Hop-hálózatra. Sebaj, akkor még mindig ott van a repülő Ford.) Na, de a meséket tegyük félre a Titkok Kamrájába, húzzuk fel a hétmérföldes Adidas Superstarunkat és térjünk rá a lényegre: a zenékre.

Bevallom, itt már sokkal bonyolultabb volt a dolgom a számok kiválasztásánál, de azért igyekeztem lefedni a 2002-es év zeneileg populáris keresztmetszetét.

avril-lavigne-4.jpg

Úgy gondoltam, kezdjünk a kanadaiakkal, és mivel az emancipáció korában élünk, ezért az első versenyzőnk Avril Lavigne, a vadóc pop-punker skater-girl, aki Let Go című debütáló albumával egyből berobbant a mainstream rádiók és zenei tévék nem túl komplikált világába. Meg merem kockáztatni, hogy teljesen más miatt tetszett a lányoknak a „zenéje”, mint a fiúknak, khm. De ezt csak holmi szóbeszéd lehet, amit a rosszindulatú utókor talált ki.

A szintén kanadai pop-punk csapat, a Sum 41 2002-ben adta ki második, Does This Look Infected? címre hallgató lemezét. Az album teljesen rendben van, hogy kicsit érdekesebbé tegyem ezt a részt, elárulom, hogy a zenekar énekes-gitárosa Derrick Deryck Whibley a már fentebb említett Avrilnak volt a pasija, mellesleg pedig a férje. Hogy még jobban elmerüljek a bulvár szövevényes és ingoványos mocsarában, a csaj most a szintén kanadai Chad Kroeger-rel (Nickelback, pfff) kavar, ezzel bezárva a szerelmi háromszöget. Hiába no, Kanada kis hely.

 Hogy a hangulatot ne rontsam el, zenei aláfestésnek az előbbi love-sztorihoz a 3 Doors Down Here Without You számát ajánlom, amely szerzemény megteremtette a zenekarnak az életük végéig tartó jólétet. Félreértés ne essék, a számot eléggé betalálták.

 Justin Timberlake. Akár elég lenne ennyit írni ide, de nem bírom ki, hogy korunk egyik messziről világító lángoszlopáról ne említsek néhány dolgot. Miután hősiesen levetette magáról az ’N Sync melegen csilingelő láncait, 2002-ben megjelentette a Justified címre keresztelt szólóalbumát, amelyen az egyik kedvenc tételem a doom és stoner hatásokat sem nélkülöző Cry Me a River. (Egyébként megvolt neki Britney, úgyhogy csönd. :D)

 Tréfát félretéve jöjjön a Foo Fighters, a híresen munkamániás és sc-fi rajongó, valamint a magáról soha le nem mosó (és ezt nem is akaró) ex-Nirvana dobos: Dave Grohl csapata, amely 2002-es One by One lemezén olyan dalokat hagyott hátra, mint a Times Like These, vagy ez:

 Az előző zenekarhoz hasonlóan a Red Hot Chili Peppers is stadionokat tölt meg, csak régebb óta. Az extremitást teljesen nélkülöző, alkoholt és drogokat csak hírből ismerő banda 2002-ben már egy teljesen letisztult és szelíd albumot helyezett le a rajongó tömegek által még le nem taposott zöld, pihe-puha pázsitra, amely a By The Way címet kapta.

 A sok csávó után most jöjjenek a lányok, elsőként Christina Aguilera, ha már említve volt Spears, és akkor már csak kb. Ryan Gosling hiányzik, és együtt az egész Miki Egér Klub. Christina később volt Justin Bieb Timberlake „turnétársa” is. Aha, értjük. Minden esetre a Dirrty klipjében elég beautiful ruhája volt.

A következő számban Kelly Rowland énekli el dilemmáját Nelly számában, akinek elég nőies hangzású neve van, de igazából egy kemény gangszta repper, aki a klipben megmutatja, milyen hülyén néz ki valaki, ha a forgatás előtt vágja meg magát borotvával. Mindezt az idilli Lila Akác Köz elgettósodott részén.

 Ha már hip-hop, akkor ebben az évben adta ki az amerikaiak Sub Bass Monstere, Eminem a The Eminem Show című lemezét, ami 2002-ben csak az USA-ban laza 7,6 millió példányban kelt el. Olyan számok vannak rajta mint pl. a Cleanin’ My Closet, vagy a zseniálisan vicces Without Me.

 Robbie Williams anno a Take That nevű fiúcsapat akolmelegét hagyta ott szólókarrierje miatt. Hogy ne szaporítsam feleslegesen a szót, jót tett neki.

 A most következő számot csak azért teszem be, mert 2002-ben szerintem ezt adták le legtöbbször a különböző médiákban és bulikban.

 KoRn. Untouchables. 10/10

 Az örmény származású System of a Down-ról is fölösleges bármit írni, teljesen egyedi zenéjük új színt hozott a metál-életbe. A Steal This Album-on olyan számok vannak, mint pl. a Highway Song, a nyelvtörő I-E-A-I-A-I-O, és az akusztikus Roulette. Mivel erről az albumról egy klipet se készítettek, ezért a 2002-ben leforgatott Aerials-t teszem ide, ami az előző, Toxicity albumukon jelent meg.

 Habár 2002-ben még a nu-metal fogta a lapátot a kemény zene homokozójában, ez évben került kiadásra a metalcore egyik alapkövének számító lemez: az Alive or Just Breathing a Killswitch Engage-től. Habár az évtized második felét már a különböző metalcore bandák és klónjaik uralták, ezt a szintet nem soknak sikerült megugrani, köszönhetően az olyan számoknak, mint a Fixation of Darkness, vagy a klippes My Last Serenade.

 Volt már kanadai, de amcsi pop-punk zenekar még nem, úgyhogy pótlom ezt a hiányosságot. A Good Charlotte a The Young and the Hopeless albumával robbant be igazán a köztudatba, köszönhetően az olyan slágereknek, mint a Lifestyles of the Rich & Famous, Girls & Boys, Hold On, The Anthem, és teljesen kispolgári megjelenésüknek. Látszik rajtuk, hogy nagyon odafigyeltek, hogy a kendő szépen legyen megkötve a baseball sapka alatt, ne kerüljön a kelleténél több zselé a hajra és festék az arcra. Before emo.

A Stone Sour az Úr 2002. évében adta ki első lemezét ugyanezen néven. A zenekar arról lett igazán híres, hogy tagjai között van Corey Taylor és Jim Root a SlipKnot-ból. Ekkor láthattuk a srácokat nyíltan maszkok nélkül. Lehet, hagyniuk kellett volna… ;) 

 Magyarok közül kiemelném a Strong Deformity Magic Syrup albumát, ami még tán a fejlett „Nyugaton” is megállta volna a helyét, valamint a Heaven Street Seven Kisfilmek a nagyvilágból lemezét.

Néhány film 2002-ből: Austin Powers – Aranyszerszám, Bourne-rejtély, Gyűrűk Ura: A két torony, Harry Potter és a Titkok Kamrája, Jégkorszak, A Kaptár, A Kör, MIB 2., Pókember, Horrorra akadva 2., Sobri

I.N.D.A. <3 2002

 

 

Címkék: 2002

A bejegyzés trackback címe:

https://indapopustic.blog.hu/api/trackback/id/tr754971850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása