Filmkritika - The Thing (A dolog)

 2011.11.10. 20:40

 Cshőőő!

VaX, mint egy elszabadult hajóágyú ontja magából kritikabombáit. Vitriolos tolla nem kímél se zenét, se filmet, ezért most új bejegyzésében egy filmről mondja meg őszinte és kíméletlen véleményét, a maga egyedi 'kovaxos' stílusában. :D Új rovatunk címe az ötletgazdag 'Filmkritika' néven fog futni. Nesztek!

Mint minden történetet, ezt is érdemes az elején kezdeni. A The Thing from Another World (A lény - egy másik világból) egy 1951-es fekete-fehér horror és sci-fi, ezt valószínűleg csak akkor fogom majd megnézni, ha újra divatba jönnek a régi sulis filmek. A kritika az 1982-es remake-ről fog szólni, amit John Carpenter rendező készített, akinek akkoriban nagy alkotásai voltak: pl. a Menekülés New Yorkból. A film sajnos akkoriban nem kapta meg a megfelelő elismerést, mert Steven Spielberg száraz szarral bevont szefós űrlényes filmje ment a mozikban... (E.T.)

Ennek ellenére az idő folyamán klasszikussá vált a The Thing. A történet szerint egy antarktiszi amerikai kutatóbázison dolgozók élik mindennapjaikat, amikor megjelenik egy kutya, amit egy helikopter  üldöz (norvégok). Kitör a pánik. Látszólag minden rendben van a kutyussal, de a nézők érzik, hogy valami nincs rendben...

Lassan de biztosan, főleg horrorisztikusan bontakozik ki a cselekmény. Az amcsik utána néznek, hogy mi történt valójában a norvégokkal. Egy űrlény van közöttük, aminek a különleges képessége az imitáció. Ami jelen esetben annyit jelent, hogy akivel érintkezik, azt 100%-ig le tudja utánozni. Kaotikus helyzet alakul ki, ugyanis senki nem tudja a másikról, hogy valójában ember, vagy valami. Nem bíznak egymásban, a bázis kicsi, így van egy klausztrofóbiás érzet is. Menekülni nem érdemes, mert megfagynának a semmi közepén. (Meg amúgy is jön a vihar).

A film végéig megmarad a feszültség és a bizonytalanság, ezt tetőzi még Ennio Morricone minimalista hangulatfokozó zenéje.

Az akkori sminkesek, speciális effekt-készítők remek munkát végeztek (szerintem). Ebben közre játszott Stan Winston (R.I.P) is, akinek ismertebb munkái az Alien, a Predator és a Terminator.

A filmet mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg egy csontig hatoló hideg éjszakán, sötétben és egyedül. (Na jó, legfeljebb egy kutyával. :D)

Ui: 2011-ben kijön az előzmény film, ami bemutatja, hogy mi történt a norvégokkal. (Nézős lesz az tuti.)

Üdv: VaX

 

 

 

Címkék: the filmkritika thing vax

A bejegyzés trackback címe:

https://indapopustic.blog.hu/api/trackback/id/tr103369287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása